Pedagoganalys...eller, vem fan skiter på toan.

Har efter viss iakttagelse ytterligare saker att gnälla om...så klart.

Tänkte förklara de 12 olika PEDAGOGTYPERNA, med stoor risk för att verka vara en jävla gnällspik..men det skiter jag i.

1. Prettofetto...
Prettofetto ser sällan sig själv (på jobbet) som den svage, men bär en enormt dålig självkänsla när han/hon sitter i sin ensamhet och begrundar det han/hon blivit. Låter ofta sin pedagogik ta form av barska tillsägningar både till elever och kollegor. Prettofetto har en enorm lust att synas och höras...även i de mest ointressenta sammanhang. Säger ofta "sanningar" till sina kollegor i tron att detta ska inge respekt och beundran. Läser litteratur bestående av heminredning varvat med skitdåliga harlekinpockets eller "intellektuella" böcker.
Prettofetto-pedagogen överarbetar ofta det han/hon tar sig för...vilket inte sällan leder till dåliga matvanor och återkommande tabletter mot diarrè.

2. Var ska jag sitta..pedagogen.
var-ska-jag-sitta-pedagogen är praktiskt taget osynlig. Han/hon gör inget väsen av sig även i de situationer där det krävs. I stället sätter var-ska-jag-sitta-pedagogen sin tillit till närmsta mentorskollega så fort det börjar osa i sakfrågor. Han/hon har nämligen så jävla dåligt självförtroende att minsta motgång leder till darr på underläppen.
var-ska-jag-sitta-pedagogen bajsar aldrig på skolan i skräck för att någon mot förmodan skulle komma in efteråt. Rädslan att bli kristiskt granskad är så stor, att han/hon hellre håller sig och i stället gör månatliga besök hos en läkare där man konstaterar att han/hon för sjätte gången detta läsåret har fått urinvägsinfektion med tillhörande magsmärtor.
Ses ofta sittandes i matsalen med prettofetto. Har en tendens att överkonsumera värktabletter då hypokondrin ofta knackar på dörren. Ses ofta med en god men "dämpad" klädsmak då han/hon inte vill utmärka sig för mycket.
Var-ska-jag-sitta-pedagogens musiksmak är en reflektion på dennes ängsliga personlighet, nämligen "absolute music"-skivor.

3. Pensions-pedagogen.
Pensions-pedagogen har varit med för länge för att gå på alla nitar så som utökade arbetsuppgifter, utan låter i stället dessa mycket smidigt och nästan osynligt bli var-ska-jag-sitta-pedagogens ansvar. han/hon har också en mycket strukturerad arbetsgång, vilket ofta leder till konflikt då ledningsgrupp eller skolchef vill införa förändringar..även om de är bra.. man hör då i bland saker som: "Det var bättre förr" och " ska det här verkligen vara nödvändigt?".

4. Slicka-uppåt-sparka-neråt-pedagogen.
Slicka-uppåt-sparka-neråt-pedagogen har vissa likheter med prettofetto-pedagogen, men med den skillnaden att han/hon i stället faktiskt siktar på att klättra på karriärsstegen inom den lokala skolan. Ses ofta som ett hot av prettofetto-pedagogen då de båda har en stark vilja att få gehör för "sina" ideér. Slicka-uppåt-sparka-neråt-pedagogen har en utvecklad förmåga att låta saker få bli mer invecklade än vad de i själva verket är, vilket gör att hans/hennes ego växer i takt med alla floskler. Han/hon klär sig strikt och ofta utan känsla för stil och har som grädde på moset en jävligt ful bil. Har ofta en självbild o självsuppfattning som är allt annat än korrekt.
Bär också parfym som är diskret.

5. Va?-pedagogen
Va?-pedagogen ser inte det uppenbara i skolans vardagsproblem, så som fyrverkerier i korridorer. Han/hon har däremot en otroligt utvecklad förmåga att undervisa..konstigt nog... och är ofta favorit hos eleverna. Detta beror oftast på att va?-pedagogen inte har en jävla aning om det som sker runt omkring. I sin egen sfär har va?-pedagogen mycket bra koll, men så fort det rör annat ter han/hon sig fullständigt aningslös. Stundtals kan detta förväxlas med ignorans, men så är inte fallet. Va?-pedagogen ser gärna på tv, men bara svt, samt läser mycket böcker. Kan också uppfattas som en aningens "sinnesslö".

6. Skämta-om-kuken-pedagogen
Skämta-om-kuken-pedagogen ser sig själv som fulländad och har inga större ambitioner att "komma" någonstans.
han/hon använder ofta sin lediga tid med att skämta med kollegor om sådant man egentligen skiter i, dock vågar ingen säga hur jävla tråkiga skämten är med risk för att verka vara en Prettofetto-pedagog. Han /hon låter också folk  få höra vad han/hon gjort och inte gjort i helgen. Sysslar sällan med annat än skämt om både ledningsgrupp och elever.

7. Nervös-pedagogen.
Nervös-pedagogen kan liknas vid Var-ska-jag-sitta-pedagogen men är inte lika medveten om hur han/hon uppfattas. Han/hon kollar gärna en gång extra över axeln på eleven så det blir "rätt gjort". Nervös-pedagogen skapar ofta irritation runt sin person då han/hon ständigt flackar med blicken och har en något ansträngd andning, samt ska "trippelkolla" allting. Makalöst dålig klädsmak i kombination med dålig andedräkt gör Nervös-pedagogen till elevernas favoritobjekt att driva med.

8.Stirr-pedagogen
Stirr-pedagogen har en del gemensamt med nervös-pedagogen men är inte lika utsatt av eleverna, detta pga hans/hennes goda självbild. Stirr.pedagogen är fullt medveten om sina brister och låter ofta kollegor få ta del av dessa. I bland som ett slags "försvar" mot eventuellt kommande misstag. För misstag är något Stirr-pedagogen ofta gör i ett led av sin oförmåga att stanna upp och ta det lugnt. Stirr-pedagogen är ofta uppskattad av elever då han/hon alltid "tar tag" i saker med en gång. Handikappet att inte kunna varva ner ses ofta som en tillgång av ledningsgrupp och chefer...däremot inte av Stirr-pedagogens närmsta kollegor.
Stirr-pedagogen bangar inte för att bajsa på skolan, glatt låter han/hon i stället påvisa vikten av en sund mage.

9. Trött-pedagogen.
Trött-pedagogen har en till synes något tveksam inställning till sitt arbete. Inte att förväxlas med pensions-pedagogen. Trött-pedagogen är ofta sävlig i sitt arbetssätt och kommer ofta försent till informationsträffar samt till möten som är inbokade en månad i förväg. Trött-pedagogen har en tendens att låta saker bara bero och låter mer än gärna andra ta ansvaret. Ju mindre ansvar ju mer "egen" tid. Han/hon ses ofta sittandes med en kaffekopp med tillhörande kaka.
Trött-pedagogen tycker ofta att hans/hennes insatts i skolarbetet är avgörande för de elever han/hon har. Med andra ord ser sig trött-pedagogen som en nyckelfigur i sin roll som pedagog. Detta kan verka en smula märkligt med tanke på trött-pedagogens inställning till arbete. Trött-pedagogen ser nämligen inte sina egna brister i det han/hon gör eller inte gör. Har ofta en ganska butter inställning till både elever och kollegor. Ofta plump.

10. Duktig-pedagogen.
Duktig-pedagogen är ofta nyutexaminerad och behärskar tre ämnen som om det vore det mest naturliga i världen. Duktig-pedagogen sysslar ofta med sport på sin fritid, gärna extremsport och använder sin energi till att veckor i förväg förbereda lektioner där eleverna får uppleva nya "djärva tag".
Duktig-pedagogen är sällan mottaglig för kritik, då han/hon redan i tidig ålder lärt sig att "ta vara" på sig själv.
Ses ofta i sammanhang där frågeställningar förekommer, räcker mer än gärna upp handen på seminarier och ställer frågor som 95% av resterande deltagare inte kan stava till. Han/hon har full koll på bankkortet och har ett rättspatos som blir löjeväckande. Elevkontakten blir då lidande då han/hon mycket mycket sällan låter elever få sluta fem minuter tidigare. Han/hon låter ofta påskina vikten av sitt engagemang och hur mycket han/hon tycker om sitt arbete. Är mycket sällan sjuk och är han/hon det går han/hon till jobbet ändå.
Saknar humor.

11. Über-pedagogen
Über-pedagogen umgås oftast knappt med någon alls, möjligtvis med prettofetto-pedagogen i matsalen, såvida inte han/hon utgör något hot mot über-pedagogens ställning som "Kung/Drottning" av pedagoger i skolan.
Überpedagogen ser sig själv som totalt fulländad, men skämtar slentrianmässigt om att "ingen är ju fulländad".
Han/hon sätter sig själv i första hand i varje sammanhang och har ett ego lika stort som penisen på en blåval.
Han/hon hyser mycket ofta agg till den som försöker "tillrättavisa" honom/henne. Detta blir ett återkommande ämne under det årliga medarbetarsamtalet med chefen. Über-pedagogen berättar gärna vitt o brett i fall han/hon har en relation med någon som råkar vara chef eller har något annat statusyrke. Ses mycket ofta skrattande tillsammans med chefer och andra i ledande roller på skolan. Ser sig som ödmjuk men fnyser öppet åt den som inte tycker som han/hon. Knullar max tio ggr om året, vilket avslöjas i hans/hennes något "torra" inställning till fysisk närhet och ömhet. Låter också påskina att han/hon är en människokännare...vilket är totalt fel...
Über-pedagogen ser definitivt inte ironin i sina egna gester och har en nära relation till slicka-uppåt-sparka-neråt-pedagogen då de delar samma uppfattning om vikten av att "vara bäst".

12. Snäll-pedagogen.
Snäll-pedagogen är en människa som ger mycket av sig själv och sällan hamnar i konflikt med arbetskamrater. Han/hon har ett smittande lugn och ställer oftast upp. Snäll-pedagogens sämsta sida är att han/hon kan tendera att överanalysare situationer vilket gör att missförstånd uppstår, men inte värre än att han/hon löser dem vederbörande. Snäll-pedagogen förhåller sig relativt neutral i sakfrågor och vill sällan ta någons parti. Han/hon är den pedagog som alla kan umgås med. 

Vilken av ovanstående pedagogtyp som bajsar på personaltoan varje dag runt 11.30, kan jag inte komma på....
Dagens blogg är inte ett "påhopp" på någon enskild person utan bör ses i sammanhanget som en satirisk skildring av en yrkeskategori jag beundrar.
Skulle någon mot förmodan ta illa vid sig... tja, börja blogga.




så e det...


Kommentarer
Postat av: JE

Roligt skrivet jag hade en bild av ett antal personer på min näthinna medans jag läste beskrivningarna av de olika typerna, jag antar att du hade ungefär samma personer i åtanke.

2008-01-18 @ 08:28:06
Postat av: HW

Va´ flanders! Jag känner igen mig i alla pedagogtyperna! Unge herr Mackelimack, du har ånyo tagit din text till himmelska höjder, se nu bara till att stanna där och därmed leverera flera höjdare. Mystiken tätnar runt bajsmannen...eller bajstanten. Mådä!

2008-01-18 @ 10:26:39
Postat av: eng-konfekt

Ja....känner dig och känner igen! : )

2008-01-18 @ 19:50:59
Postat av: TA

Så jäkla skön!! saknar dock pedagogen som lägger STOR vikt vid att komma i tid men som alltid själv kommer sent ;)

2008-01-22 @ 10:13:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0