Mitt högstadie...Augusti 1984.

Jag stod där, med blå Pumaskor, vita jeans och en sprillans ny fjällräven "Kånken".
Och en stentvättad jeansjacka.

Inför skolstarten i sjuan hade vi fått veta av äldre kompisar att man "kaxar inte"... o att risken för en eventuell toalettspolning aldrig var långt borta.

7:an var startskottet för ett nytt tankesätt. Man skulle vara cool.

Jag var inte cool.

Jag var lite nördig och hade tandställning. Ni vet en sådan som Johan Glans berättat om i en av sina ståuppshower. Den var formad efter gommen och togs ut under natten.
Min tandläkare skrämde skiten ur mig o förklarade att om jag inte använde den skulle jag få ett underbett som heter duga!

Meeeen som sagt, går man i sjuan bland 400 andra elever varav ungefär hälften är tjejer...ja då tar man hellre ett underbett i framtiden. Jag placerade omsorgsfullt min tandställning i innerfickan på min jacka insvept i pappershanddukar, redan 500 meter från skolan. När jag skulle stoppa in den igen på väg hem efter skolan, så hade saliv och andra konstiga saker fått den att börja lukta.
Nästan bajs.
Varje dag.

Mitt bästa ämne var bild. Mitt sämsta matte...vilket det fortfarande är. Min klassföreståndare (har jag förstått idag) var en lång man med Kommunismen som föremål för engagemang. Han hade under tre års tid ett par sandaler som var bruna. Jättebruna.
Men han var ganska ok och hade mycket överseende med Herr Bergströms "clownsyndrom" och utstående öron.
Själv hade jag för övrigt inte överseende med mina fotriktiga skor från Ecco...gråa skor.
och nej...de hade definitivt INTE den statusen de har i dag.
Skorna alltså.
Av mina lärare fick jag veta att jag var en av de absolut värsta "pratarna" på flera år och fick därmed stämpeln som "jobbig elev".
Jag antog utmaningen och framkallade håravfall på två lärare under tre år.

SO-läraren kallades "Åsnan"...inte många visste varför, men i vilket fall lystrade han till namnet och orkade inte ifrågasätta oss. Musikläraren, Jan Jablonski, hade södra Sveriges största balle.
Den var så stor under brallorna att man såg hur den rörde sig i takt till Mozart och annan klassisk musik. Det var nämligen den enda musik vi fick lyssna på...o ha prov i!
Snacka om taktfast balle!
Jan Balle sa flera ggr till mig under lektioner att: "Är do inte tist no, så stopar jag en struumpa i monnen po dig!"
Det gjorde han aldrig.

O så min lärare i Engelska. Helge.
Helge var skolans längsta man och påminde om John Cleese. Han bar nästan alltid bruna kläder och hade en brun portfölj. Han var flintis o hade ludd på sidorna runt om huvudet. Mitt på huvudet hade han kammat över en liten strimma hår. 
Helge cyklade till skolan varje dag. Som en stork kom han farande på morgnarna med sin väska på pakethållaren med den överkammade hårstrimman utslängd åt sidan.


Gymnastiken var ett helvete. Där huserade skolans absolut värsta lärare...Leif Martinsson.
Likt en ss-soldat drev han oss till att springa "ekebacken" praktiskt taget varje lektionstillfälle. Orientering och ekebacken har förstört flera tusen människor i Karlskrona. Än idag ryser jag av obehag och skulle vilja raka av Leif hans äckligt vältrimmade skäggstubb o ersätta den med bajsluddet från en pudel.
På idrotten fick man jävlar veta vem som dög. De duktiga killarna var ju också de som hade störst muskler och då naturligt de snyggaste tjejerna.
Självklart var de flesta även duktiga i andra ämnen.
Jag hatade idrotten...
O så hade de hår på ballen!! I sjuan!!
Det hade inte jag o Bullen o Nisse.
Med myyycket stort besvär lirkade man sig in i duschen med den beniga röven utåt. Skinnspiken skulle döljas till varje pris. De "hårbeklädda" stod med ballen utåt o viftade mot oss hårlösa.
På vårterminen hade hårbeklädnaden infunnit sig även hos oss och vi visade stolt upp den för varandra.

SnyggKalle och MobbarKalle var skolans absolut mest högt stående individer. De festade redan i åttan... o knullade.... Varenda tjej beundrade detta och de kunde välja o vraka. Själv satt man o vrakade över skolkatalogen och satte betyg på hur snygga eller fula tjejerna var...o i bland drog man en runk med efterföljande suck och längtade tills man själv fick "göra det på riktigt"....
SnyggKalle är idag inte längre snygg. Smal som en sticka och jobbar på fabrik, två ungar med samma tjej han mötte i åttan. Grattis!?
MobbarKalle är alkoholiserad...

Modet på 80-talet känner de flesta till, vi dansade breakdance och hade synthtofsar i nacken. Coolt.
En del hade "Howard Jones-frilla" (googla på det).
Man stoppade in strumporna i byxbenen och inte sällan bar man stentvättade jeans. A-ha spelades på bandspelaren och man sjöng med i "Take on me" så tandställningen ploppade ut. I skolan hade de tuffa killarna bergsprängare som de gick runt o spelade Duran Duran på.
Under en svag period var det val i Sverige och skolan delades i två läger, Moderaterna och Socialdemokraterna. De unga killar som valde att "bli" Moderater skaffade omgående svarta portföljer, svarta byxor och snelugg. Man ville vara "vuxen".
Eller rättare sagt, som mamma o pappa. De flesta Moderatkillarna bodde inte helt oväntat i stora feta villor vid havet vilket skvallrade om en viss typ av politisk åskådning hos the parents.

Tjejerna hade tuperat hår o rökte...i alla fall de tuffa tjejerna. De vanliga tjejerna hade tråkiga frisyrer o treväxlade monarkcyklar. Grabbarna hade moppe, oftast Yamaha.
Inte jag.
Till mina stora besvikelse fick jag aldrig en moppe. I stället tvingades jag cykla i tre års tid till skolan i ur o skur. O andra sidan har jag idag rätt hyfsade vadmuskler...ju. Kruxet var att man varje dag cyklade förbi en ridskola med ett stort stall. I stall bor det hästar. Hästar bajsar. Bajs luktar. Det luktar jättemycket i mitten på augusti när gödselstacken är strategiskt placerad två meter från cykelbanan. I november ser man dessutom hur varmt bajs ryker samtidigt som vinden sveper med sig all befintlig odör ut på cykelbanan.

Samma besvikelse infann sig med min radiostyrda bil...appropå moppen alltså.
Jag fick efter mycket tjat en radiostyrd bil...

med sladd...!
Nu gick jag iof sig inte på högstadiet vid den tidpunkten..men ändå.

Har för övrigt inte underbett idag...
så e det...

Kommentarer
Postat av: johanna

nostaligi tripp... samma roller år efter år.. känner igen de olika eleverna även jag, och visst finns dom än idag på högstadiet. Förövrigt va jag grym på gympan.. och i de flesta andra ämnen också :)..

2009-06-04 @ 10:27:03
Postat av: Lillebror

Hade du inte "Älgen" i ngt ämne. Jag hade den jäveln som klassföreståndare. Sug på den älga jävel.

2009-06-04 @ 16:06:02
Postat av: Hippa

Du är ju helt enkelt bara alldeles föööör rolig! Du har förlängt mitt liv med flera skratt!! :)Fortsätt blogga! :)Kram "Fiddes lillasyster" ;)

2009-06-05 @ 13:39:02
URL: http://denvilda.bloggagratis.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0