..det är ju så mysigt...

Kallt nu.

Stressrelaterade sjukdomars högtid närmar sig med stormsteg. Den eviga jakten på "julstämning" har börjat.
Julens budskap 2009 är glädje...ja, alltså köpglädje. O mys vid julbord med släktingar och stickade koftor.
Glädje och värme genomsyrar allt vi ser och gör.

Eller?

Nej...nånting e fel.
Riktigt fel.

Eller som en god vän skämtsamt sa en gång: "Det är inte jul förrens far har spytt i granen!"
Tyvärr ligger sanningen närmre detta än vad de flesta kan ana.

Och det förbannade tjatet om: "...usch det ÄR så stressigt med julklappsköp, klä granen, handla mat etc."
Skit i det då!
Men det ÄR ju så mysigt med julen och traditioner...
Ja, kanske.


Julen..
Stockholmskommunernas patetiska men tappra försök att smycka sina blöta torg i grå förorter med granar o belysning o annat tingeltangel.
Som att sminka ett Vårtsvin.

Det är bara yta.
Svensson...det är bara yta.

Djupet består. Dina grannars ungar blir fortfarande skändade och tafsade på av farbror Kurt under julfesten med kusinerna från västkusten.
O kärringen på våning 1 i ditt hus som traditionsenligt åker på ett kok stryk under juldagen av hennes feta impotenta gubbe, hon som sedan springer ut på gården i bara underkläder och ropar på hjälp.

På granngården står de igen, de två syskonen på 7 och 10 år, lekandes med en gammal kundvagn de hittat i en buske vid lekplatsen. De vågar ikväll inte gå hem, risken att pappa e full o våldsam gör att de hellre trotsar 10 minusgrader utan mössa och långkallingar i 5 timmar...han, pappa, somnar runt 22 ju, utmattad av sina slag mot mamma och garderobsdörrarna man bytt ut 4 ggr på ett år. Julklappar är någonting klasskompisar får och berättar om första dagen efter jullovet.

Och "SkrotBertil", ni vet han som bor i soprummet med en säng gjord av wellpapp...bland återvinningstunnor och råttor, "SkrotBertil" och råttorna slåss om maten du nyss slängde för den var "konstig i lukten".
Han som käkar ur soptunnor på Centralen och alltid har nerpissade byxor. "SkrotBertil" som vet var han ska leta efter hyfsat hela kläder vid återvinningscentraler.

Och "Den gamla damen" på tredje våningen som alltid alltid ler i hissen och säger: "Usch vilket väder vi har..." Du svarar oftast artigt och ler försiktigt.
"Den gamla damen" som med sin rollator rotar runt bland rabatterna både höst o vår, för att hon vill ha det lite fint för er som bor där.
"Den gamla damen" som alltid ger ungarna hårda karameller efter hon handlat i den lokala Ica-butiken.
Ni vet... hon som sedan sitter ensam på julafton med TV:n som enda sällskap.
Hon har under dagen gjort sig besväret att tillaga en janssons frestelse, lite köttbullar och rödbetsallad och i dag unnat sig en trisslott som julklapp till sig själv.
Den gamla damen på våningen ovanför som undrar varför hennes barnbarn inte längre hör av sig annat än via ett julkort skickat från andra sidan stan där hon bor.
Hon som sedan sitter på julaftonskväll och vars enda önskan är, att telefonen ska ringa och någon vill önska henne en god jul.....

Och Jocke. Jocke som inte sett sin pappa sedan hösten 2004 då Jocke fyllde 11 år. Då lovade Jockes pappa att de skulle träffas o fiska med pappas nya båt, men som sedan visade sig blivit utbytt mot en påse heroin på finlandsfärjan. Jocke vars mamma är alkoholiserad och sluddrar något om att: "på julen då ska varenda jävla unge bara hålla käften." Jocke, han som sedan under julaftonsnatten sätter sig på tunnelbanans blå linje och åker i timmar bara för att komma bort från skiten. Hans kompisar messar o visar sina nya julklappar via mms och han själv har tidigare tagit kort på någon ny mobil i ett skyltfönster som han säger att han fått men sedan ska byta in mot pengar ist. Jocke som inte firat jul sedan 2002 hemma hos faster Karin i Nynäshamn...."men det är så mysigt med julen"...
så e det...


Kommentarer
Postat av: Anonym

Tänkvärt, mycket tänkvärt Macke.

2009-12-05 @ 02:19:07
Postat av: alexandra

hemsk jul (?) :Oalltid så negativ mackan, hm..

hur orkar du skriva och dessutom komma på så mycket, du är duktig mackiii :)

2009-12-07 @ 21:37:45
URL: http://ttakethis.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hmm får lust att ställa in julen när jag läser dina rader...

2009-12-09 @ 12:03:52
Postat av: .

.....

2009-12-10 @ 06:47:26
URL: http://.
Postat av: Anonym

länk till katt videon: http://www.youtube.com/watch?v=VjHJAvG9zB0 //L

2009-12-10 @ 16:35:36
Postat av: Sufie

Håller med första kommentaren, mycket tänkvärt. Julen är inte alltid så mysig för alla!

2009-12-18 @ 17:23:00
URL: http://typsufie.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0